2010. november 30., kedd

108 ünnepi tipp/6. - Ha az ünnepet nem éppen ideálisan éled meg...


Hidd el, nem a kisebbséghez tartozol!


Az ünnepek néha megtelnek azzal az örömmel, melyet az évnek ezzel a részével társítunk, és a levegőben varázslat úszik, máskor nehezen és magányosan telnek ezek a napok.
Íme néhány ötlet a magam tapasztalatából, hogyan lehet megbirkózni a nehezebb ünnepekkel:

  • Foglalkozz az érzelmeiddel, de ne merülj el bennük telje­sen. Helyezd az ünnepeket bizonyos távlatba: egy ilyen ün­nepnap csak egy az év 365 napja közül. Ezzel a 24 órácskával fél kézzel is elbánhatsz.
  • Vészeld át tehát a napot, de tudnod kell, hogy utána be­következhet az ünnepeket követő depresszió. Ha bevetet­tük túlélési stratégiáinkat, előfordulhat, hogy leverő érzése­ink újra előbújnak a következő napon. Ezekkel is foglalkozz! Igyekezz mielőbb visszajutni a kerékvágásba!
  • Keresd meg, és értékeld az elérhető szeretetet, még ha nem is egészen az, amit szeretnél! Van valaki, akinek szere­tetet adhatunk, és ugyanazt kaphatjuk viszonzásul? Vannak gyógyulófélben lévő barátaink? Van olyan család, ahol örülnének jelenlétünknek az ünnepek alatt? Ne légy mártír, menj el hozzájuk! Lehetnek olyanok, akik boldogan el­fogadnák, ha felajánlanánk, hogy töltsük együtt ezt a napot.
  • Könnyű azzal áltatni magunkat, hogy rajtunk kívül mindenki más tökéletes boldogságban ünnepel, de ez távolról sem igaz. Összeállíthatjuk a magunk ünnepi napirendjét. Végy ma­gadnak valamilyen ajándékot! Találj valakit, akit megaján­dékozhatsz!
  • Lehet, hogy az elmúlt évek ünnepei nem voltak világraszólók. Lehet, hogy ez a mostani sem lesz igazán varázsla­tos. De jövőre jobb lehet, azután pedig megint jobb egy ki­csit. Munkálkodj azon, hogy jobb legyen az életed − olyan, amely beteljesíti a vágyaidat. És előbb-utóbb így is lesz!
  • Élvezd és becsüld meg ezt a mostani ünnepet. Ha helyzeted nem éppen ideális, törekedj rá, hogy megtartsd belőle a jót, és szélnek ereszd a rosszat.
Melody Beattie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése