2010. november 30., kedd

108 ünnepi tipp/5. - Az ünnepnek nem kell tökéletesnek lennie!



Ahogyan neked sem…


Hagyj fel azzal,
hogy tökéletességet vársz el magadtól és környezetedtől!
A tökéletesség elvárásával szörnyű dolgot művelünk magunkkal és a körülöttünk élkkel is. Olyan helyzetet teremtünk, melyben se mások, se mi, soha nem érezhetjük magunkat igazán jól. A tökéletesség elvárása olyan feszültté teheti az embereket, hogy – velünk együtt – sokkal több hibát követnek el, mint rendesen, mert idegesek és a hibákra összpontosítanak.

Ez nem jelenti azt,
hogy megengedhetjük a helytelen viselkedést azzal az indokkal, hogy senki sem tökéletes. Nem jelenti azt, hogy ne legyenek határaink és ésszerű elvárásaink magunkkal és másokkal szemben. De az elvárásaink legyenek logikusak.
A tökéletesség elvárása nem az.

Az emberek hibáznak.
Minél kevésbé idegesítjük, bátortalanítjuk el és nyomjuk el őket a tökéletesség elvárásával, annál jobb eredményt fognak produkálni.

A tökéletességre való törekvés félelmet ébreszt,
sőt, megbénít. Ilyen légkörben nem lehet harmonikus, jó teljesítményt nyújtani, önmagunk legjavát adni – és nem lehet ünnepelni sem.

Jelölj ki határokat és tartsd meg azokat.
Legyenek ésszerű elvárásaid. Igyekezz képességeid legjavát adni. Bátoríts erre másokat is, de tudd, hogy mindenki hibázhat, és mindenki a megélt tapasztalatokból tanul.

Néha fogyatékosságaink és tökéletlenségünk
határozza meg egyediségünket, ugyanúgy, ahogy egy műalkotás esetében. Ízlelgesd őket! Nevess rajtuk! Miattuk is szeresd magad – és szeretteidet is.

Szeresd és ápold azt, aki vagy,
és tedd ezt másokkal is. Azután pedig ismerd fel, hogy nemcsak úgy, véletlenül lettünk emberek – embernek szántak és teremtettek.

Ünnepelj felszabadultan!


Melody Beattie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése