2010. december 13., hétfő

Élet-Diploma, avagy mit nem tanítanak az iskolában, ami nélkülözhetetlen a boldog, harmonikus és gazdag élethez?



„A világ egyetlen főiskolája és egyeteme sem tehet érted többet, mint hogy segít neked segíteni önmagadon.”
Frank Bettger
Abból a rengeteg dologból, amit az iskolában tanítanak nekünk…
…kevés dolog használható az életben. Napoleon Hill világsikerű könyvében, a Gondolkodj és gazdagodj!-ban Henry Fordról írt, aki nem volt iskolázott, mégis korának egyik legműveltebb embereként tartják számon. Művelt volt, mert olyan képességeket szerzett, amelyekkel a természet és a gazdaság/gazdagság törvényszerűségeit kombinálta. Képességei révén serkentő hatással volt a saját és a munkatársai elméjére, ezáltal hatalmas erőre tett szert, és bármilyen anyagi természetű dolgot megszerezhetett. A világ szinte másodpercenként változik, és oktatási rendszerünk talán legnagyobb hiányossága éppen az, hogy arra nem tanít meg, hogyan vegyük észre a változásokat, és miként reagáljunk rájuk úgy, ahogy Henry Ford tette.
Szerzett képességek
Nem az iskola vagy a közoktatás ellenkampányába kezdtem bele. Hiszem, hogy a legtöbben nem fölöslegesen koptattuk az iskolapadot. Igaz, hogy a logaritmusra vagy a termodinamika harmadik főtételére viszonylag kevés embernek lesz szüksége az életben, de annak a képességnek, amit a matematika vagy bármely más tantárgy, tudomány tanulása során megszerzel, bármikor, bármilyen területen hasznát veheted.

„Tanító az, aki helyet tud adni a másiknak. Mert nem tanítani kell, hanem engedni tanulni; olyan körülményeket biztosítani, amelyek között a másik növekedni tud.”
Barsi Balázs

Alap az élethez
Manapság már szinte bármilyen bizonyítványhoz, szakmai végzettséghez hozzájuthatunk. Egyedül az életben való boldoguláshoz nem kapunk alapképzést. Pedig az élet sokkal összetettebb és bonyolultabb, mint bármely szakma. Ha sikeres és boldog szeretnél lenni, és életedet harmóniában akarod leélni, akkor egy bizonyos kor után már nem elég, ha csak sodródsz az árral. Szükséged van olyan használati útmutatókra, képességekre, amelyek egyértelműen segítenek, hogy tisztában legyél szándékaiddal, megvalósítsd álmaidat, eljuss az életcélodig.

„A vagyonszerzéshez nem tudás kell, hanem úgynevezett élni tudás.”
Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais

Alapvető hiányosságok
Az iskolában megtanultál írni, olvasni és számolni. Rengeteg adatot, évszámot, nevet, eseményt és egyéb, a mindennapokban nem használatos információt kellett megjegyezned. Mégis nehezen birkózol meg bizonyos alapvető problémákkal és élethelyzetekkel. Íme néhány dolog, amit nem tanítottak meg az iskolában, pedig szerintem felnőttként szükségünk van rájuk a mindennapokban:

Egészség, életerő
Hogyan őrizheted meg vagy nyerheted vissza tested egészségét, amelynek elhanyagolása lelki, szellemi egészségedet is károsan befolyásolja?

Párkapcsolat, szerelem
Hogyan válhatsz ideális partnerré egy boldog párkapcsolatban? Miként találhatod meg hozzá a megfelelő párt?

Hivatás, küldetés
Hogyan találhatod meg a számodra legmegfelelőbb, önkifejező hivatást, amit személyes küldetésként élsz meg, eljutva ezzel a beteljesülés legmagasabb dimenziójába?

Kihívások, feladatok
Hogyan találhatsz megoldásokat kihívásaidra, hogyan kivitelezheted ezeket? Miként juthatsz el ezzel a teremtő folyamattal a céljaidhoz?

Pénzügyek, anyagi jólét
Hogyan teremtheted meg magadnak a megfelelő pénzügyi forrást? Hogyan dolgoztathatod a pénzed? Miként használhatod fel értékteremtő folyamatokhoz, megteremtve ezzel az igazi bőséget önmagad és a világ számára?

Boldogság, életöröm
Hogyan lehetsz boldog az életben azáltal, hogy kutatsz, fejlődsz, és egyre tudatosabbá válsz a felsorolt területeken?

Valós válaszok, igazi kérdések
Egy diploma nem az élethez ad képesítést, hanem egy szakma, hivatás gyakorlásához. Ebből a szempontból nagy a jelentősége, de a valós élet feladataiban nem nyújt megoldásokat. Ezért van szükségünk olyan tudásra és képességekre, amelyek választ adnak az igazi kihívásainkra. Sokszor nem elég a meglévő tudás, tapasztalat, és szükségünk van külső segítségre, támogatásra vagy egy szokatlanul nagy ugrásra. Egy olyan ugrásra, ami minőségi változást hoz az életünkbe.

„Abban nincs semmi csodálatos, ha valaki másnál kiválóbbak vagyunk. Az igazi csoda az, ha korábbi önmagunkhoz képest leszünk kiválóbbak.”
Hindu közmondás

Jó pap holtig tanul
Fontos, hogy folyamatosan képezzük magunkat azokon a területeken, amelyeken hiányosságaink vannak. Az élet soha véget nem érő változás.
Ha igazán élni akarsz
…neked is folyamatosan változnod, változtatnod kell. Elsősorban a gondolkodásodat kell napról napra csiszolnod. De…
„Az elme nem edény, amit tele kell tölteni, hanem tűz, amit meg kell gyújtani.”
Plutarkhosz

Élet-Diploma
Az élet nem más, mint minőségi fejlődés – egyre magasabb és magasabb tudatszintek elérése, megteremtése. Ez talán a legfontosabb leckénk az élet iskolájában. Akár rájöttél már életed értelmére, akár még csak most kapiskálod, vagy egész egyszerűen úgy érzed, valami hiányzik, itt az ideje, hogy nekiláss az igazi tanulásnak, és a saját életed igazgatójává válj.
Tarts velünk, és szerezd meg az Élet-Diplomád!

Üdvözlettel,
Mái Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése